Επικυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. «Υπέρ» ψήφισαν 181 βουλευτές, ενώ «κατά» τάχθηκαν 119.
Ειδικότερα, «ναι» στην ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία είπαν οι 157 βουλευτές της ΝΔ, οι 22 του ΚΙΝΑΛ, καθώς και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές Κωνσταντίνος Μπογδάνος και Κωνσταντίνα Αδάμου.
Καταψήφισαν 119 από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25.
Προηγήθηκε έντονη συζήτηση μέσα στη Βουλή, με σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Αντιδράσεις υπήρξαν και εκτός βουλής, με πολλές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίες να εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Σημειώνεται επίσης ότι η ψήφιση της συμφωνίας έρχεται λίγες μέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, αλλά και της ψυχρολουσίας που υπέστη η ελληνική διπλωματία με την αποκάλυψη της Wall Street Journal πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει μια νέα συμφωνία στρατιωτικού υλικού υπέρ της Τουρκίας.
Αίσθηση προκάλεσε η αφωνία του πρωθυπουργού για το σοβαρό ζήτημα των τουρκικών F-16, την οποία επιχείρησε να διορθώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Δείτε: Πώς «άδειασε» τον Κ. Μητσοτάκη ο Ν. Δένδιας στη Βουλή για τα τουρκικά F-16
Οι τοποθετήσεις των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας υπερψήφισης της συμφωνίας, υποστήριξε ότι «η χώρα μας καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή» και ισχυρίστηκε ότι αυτή η ενέργεια «αναβαθμίζει» την Ελλάδα. Εμφανίστηκε αμήχανος και στριμωγμένος μετά το φημολογούμενο «δώρο» Μπάιντεν στην Τουρκία με τα F-16, ενώ επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζοντας πως «λέει και πάλι όχι σε εξέλιξη που αναβαθμίζει τη χώρα και ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις μας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως συναινεί σε επ’ αόριστον αξιοποίηση ελληνικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ και παραχώρηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, χωρίς ανταλλάγματα, εν μέσω του ρωσοουκρανικού πολέμου, όπως επίσης ότι η Ν.Δ. θέλει η χώρα να διαδραματίζει έναν ρόλο δορυφόρο ενώ οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να πριμοδοτήσουν την Τουρκία.
«Θα ψηφίσουμε τη συμφωνία παρά τις σοβαρές ενστάσεις και ελλείψεις για τη διαπραγμάτευσή της και τη χρονική της διάρκεια γιατί σ΄ αυτή τη κρίσιμη συγκυρία δεν υπάρχουν περιθώρια απώλειας σημαντικών συμμάχων», δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Μιχάλης Κατρίνης. Ζήτησε επιπλέον διευκρινίσεις από τον υπουργό Εξωτερικών και υποστήριξε ότι «δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση».
Για κατάπτυστη συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ έκανε λόγο ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Τις αντικρουόμενες επικλήσεις στον Ανδρέα Παπανδρέου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα κλήθηκε να σχολιάσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης, τονίζοντας –απευθυνόμενος και στους δύο– ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου «παρέλαβε μία χώρα ξυπόλητη στα αγκάθια και την έφερε από κάθε άποψη στο κέντρο των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων εξελίξεων».